Musköloppet – alltid på gång…

Ur Musköbladet Nr 3, 1998

Ur Musköbladet Nr 3, 1998

I år, 1998, firar Musköloppet 7-års jubileum. Den andra söndagen i juli, 1991, gick första starten av stapeln. Det var på gårdsplanen framför gamla ICA-butiken. Målgången skedde vid Grytholmstorpet. Vi som var med minns säkert att man som åskådare och arrangör nätt och jämt hann med att beskåda både målgång och start. Det blev en ordentlig språngmarsch med livet som insats från ICA till Grytholmen och sedan samma väg tillbaka för att hinna med nästa lopp!

1992 korades en Södertörnsmästare för första gången. Den åtråvärda titeln gick till Janne Lindblom. Idéen kring ”Södertörnsmästaren” byggde på ett samarbete mellan Dalarö, Muskö och Nynäshamn och de lopp som gick där. Bland många andra namn på startlistan syntes Åke ”Biten” Eriksson – ett inte helt okänt namn i sammanhanget!

Inför 1993 så skedde en del större förändringar. Start och mål flyttades till Hembygdsgården. Också dagen flyttades – från söndagar till lördagar. Detta gjorde att vi också kunde ta tillfället i akt, när så många var samlade och humöret på topp, och ställa till med fest under kvällen i Hembygdsgården.

Nytt detta år var också Knatteloppet. Detta evenemang är nu ett jättepopulärt återkommande inslag. I anknytning till detta dyker det alltid upp någon kändis ur sagornas värld. Om det är den figuren eller glasspinnen alla får efter loppet som gör det så populärt förtäljer inte denna historia…

Gemensamt för alla Muskölopp hittills har varit att de har avverkats i strålande solsken. 1995 noterades sommarens varmaste dag, just den andra lördagen i juli! Antalet startande har ökat succesivt för varje år – med undantag för 1995 då antalet var något färre. Förklaringen till detta lär vi aldrig få, men det verkar relevant att tro att det hade att göra med den tidigare nämnda värmeböljan.

Precis som alla andra tävlingar med klass så har vi förstås haft en kranskulla varje år – som kronan på verket! Första året var det Signe Asplund som mötte segraren med en vacker krans bunden av Rose-Marie Persson. Därefter har Jenny Egman, Anna Olsson-Krumlinde, Maria Strid-Brunzell, Helena Sundgren, Jenni Rosén och Åsa Norlin varit kranskullor i nämnd ordning.

Gemensamt för dem alla är att de, dagen till ära, har varit skrudade i Gunnel Nilssons vackra Sverigedräkt. Signe var ekiperad i sin egen Haningedräkt.

Ett annat återkommande inslag under flera av Musköloppen har varit prisutdelaren Kenta ”Mr Magic” Nilsson.

1997 så avslutades dagen med begivenheter på Björkholmens Pub & Smörgåscafé.

Från Scenen blev vi underhållna av Owe Thörnqvist, ackompanjerad av bandet Melodie. Trots en månghövdad publik så inbringade inte kvällen något plus i kassan vare sig för Muskö IF eller Björkholmens Pub & Smörgåscafé. Detta berodde på att det överenskomna gaget höjdes med nästan 200% strax innan showen började. Vi blev med andra ord en dyr erfarenhet rikare.

Intresset för Musköloppet tenderar att öka. Långväga, återkommande deltagare talar för att evenemanget är uppskattat. De mer rutinerade löparna brukar i sina hyllningar nämna naturen, omgivningarna, ett väl fungerande arrangemang samt den glada stämningen runt omkring.

Att sälja in Musköloppet som en ”familjedag i storslagen skärgårdsmiljö” tycks med andra ord stämma väl överens med de generella uppfattningarna.

I sommar (1998) så är det lördagen den 11/7 som gäller. Vi ber er redan nu att notera dagen och se till att anpassa semestrar och ledigheter.

Passa på att redan nu bjuda ut släkt och vänner till denna uppskattade lördag.

Roland Broth, Ur Musköbladet Nr 3, 1998