Skärgårdstävling med hundratals deltagare

Mer än 300 starter blev det i årets upplaga av Musköloppet. Och då är inte de cirka 100 knattar inräknade, som i tre starter spurtade från skolgården till målfållan.
Tävlingsledaren Sofia Persson är mer än nöjd, precis som många av löparna.

– Jag har fått sms och mejl från löpare som är mycket nöjda med årets lopp, berättar hon.

Det löparna har poängterat var bra, är banornas variation och svårighet. Det är kuperat på Muskö och krävande att springa långlopp där.

– Flera har påtalat att det var en bra förberedelse inför sensäsongen, säger Sofia Persson. En bra uppvärmning inför Lidingöloppet till exempel.

Och det säger en del om hur krävande banorna på Muskö är, då Lidingöloppet är bland de tuffare loppen. Det är Sofia Persson som själv har lagt banorna och använt sig av mobiltelefonapplikationen RunKeeper för att säkerställa distansen. Enligt hennes app var ”milen” 9,2 kilometer lång.

– Men en erfaren löpare hade ett annat instrument och hävdade att banan var 9,3 kilometer.

Löparfesten började med ett par barn- och ungdomsklasser, och ungdomarna Hanna Painio och Daniel Andersson från Muskö IF höll i uppvärmningen för alla löpare. Även för knattarna, omkring 100 små löpare, som startade i tre åldersgrupper från Muskö skolas skolgård. Allt för att inte de minsta skulle bli översprungna, och för att alla skulle få plats när de rundade knuten på hembygdsgården. Många av de små hade en vuxen att hålla i handen, för att våga springa sitt kanske allra första lopp med nummerlapp på magen. Så klart fick alla medalj, och en dricka, vid målgången.

Femkilometersloppet, som i år var 4,7 kilometer, vanns på herrsidan av Joakim Brunzell från Ösmo/Nynäs Friidrott, på finfina tiden 16,55 minuter. Han var rejält trött när han sprang genom målfållen, en minut och 26 sekunder före tvåan.

Den satsningen hindrade inte Joakim Brunzell att tillsammans med två lagkamrater springa enkilometersstafetten som avrundade löpardagen. Hans lag vann stafetten.

Damklassen på 4,7 kilometer vanns av Josefine Soto Jansson från Hässelby SK, på tiden 19,45 minuter.

Från löparklubben Hässelby SK kom också vinnaren av herrklassen över 9,2 kilometer, Björn Torssell. Han sprang den kuperade banan på 33,42. Damklassen vanns av Karin Alverlind, från Östersunds SK, som sprang på 43,30.

– Det är något som är väldigt roligt med Musköloppet, att det kommer löpare långt ifrån för att få vara med, säger Sofia Persson och tillägger att redan efter nyår brukar löpare höra av sig för att ta reda på när årets lopp går av stapeln.