På lördag, den 10 juli, är det dags för Musköloppet som i år firar 20-årsjubileum. Fem distanser ska springas i sommarvärmen på Muskö.

På lördag springs Musköloppet för tjugonde gången i ordningen. Hittills har drygt 30 personer föranmält sig, men arrangörerna misströstar inte för det. I fjol slogs ett deltagarrekord då över 300 personer var med och sprang.
– De allra flesta anmäler sig på plats strax innan loppet, säger Roland Broth som har varit med och arrangerat Musköloppet sedan starten 1991.
Nytt för i år är att alla deltagare får ett chip på sin sko, för att man lättare ska kunna ta tid. Vid mållinjen ligger en matta som registrerar tiden när löparna springer i mål.

Distanserna och banorna är de samma som tidigare år. Barn mellan 7 och 15 år springer 2,5 kilometer, de allra yngsta springer knatteloppet på en halv kilometer. Sen går ett fem kilometerslopp och ett på tio kilometer, samt en stafett där tre deltagare springen en kilometer var.
Förutom att bara springa finns andra aktiviteter i anslutning till Musköloppet. Besökare och deltagare kan se och lyssna till Skärgårdsradion, med radioprofilerna Jesse och Loogna, som sänder direkt från Musköloppet. Man kan också få fästingvaccin eller rida på en ponny. Det kommer även att finnas mat, kaffe och godis till försäljning i målområdet.

Jessica Göransson, Nynäshamnsposten 2010-07-07