En löparfest för stora och små

Muskö hembygdsgård fick besök av över 400 löpare då Musköloppet för tjugofjärde året i följd avgjordes. Totalt bjöds besökarna på löpning i hela 14 olika klasser – och som vanligt när det vankas Musköloppet solsken och värme.

Uppskattningsvis 700 personer var vid hembygdsgården under lördagen och totalt deltog 320 anmälda löpare i åldrarna 6 till 73 i 14 olika lopp. Muskö IF har arrangerat Musköloppet varje år sedan början av 1990-talet. Inför årets lopp slog man rekord i antal föranmälningar och folkfesten tycks bli större för varje år.

– Vi har jättebra banor och det är alltid mycket sommargäster på Muskö när vi arrangerar, säger Sofia Persson, ordförande och tävlingsansvarig i Muskö Idrottsförening.

– Men den största anledningen till att så mycket folk deltar i Musköloppet är nog för att Musköloppet är en återkommande tradition, är man här ett år kommer man troligtvis komma tillbaka året efter, säger Sofia Persson.

Musköloppets längsta, och kanske mest prestigefyllda lopp är en mil långt. Det loppet vanns av Claes Theander från Södermalm. Claes Theander, som vanligtvis åker skidor för Sundbybergs IK, tog tidigt kommandot i loppet och var aldrig nära att tappa sin ledning.

– Jag skulle till Muskö på en liten semester med sol och bad och såg av en slump att det gick ett lopp här, då var det bara att köra. Det var en bra bana och ett roligt lopp, och det är alltid roligt att vinna, berättade en nöjd Claes Theander efter loppet.

Utöver de 320 registrerade löparna så deltog även cirka 100 barn i ett lopp på 100 meter där alla som ville fick delta, dock helt utan att tävla mot varandra. I barnens lopp var alla som tog sig i mål vinnare och samtliga belönades med dryck och medalj.

Musköloppets start och mål är sedan förra året placerat vid Muskö Hembygdsförening. Nytt för i år var att besökarna, utöver att se loppen, även kunde handla i en minimarknad i området. Där fanns bland annat grillade maträtter, glass men även kläder och stickade produkter.

– Det blir mer och mer folk för varje år och det blir helt naturligt ett större evenemang, säger Sofia Persson.

– Musköloppet har alltid varit en stor folkfest, på hembygdsgården kan vi på ett bättre sätt få folket mer samlat, och det finns utrymme för fler förbättringar. Det är verkligen jättekul att så många människor är här, och det är bara att tacka alla löpare och besökare som kommer hit år efter år.

Andreas Lillhannus, Nynäshamnsposten 2015-07-13