Så var det dags för årets andra tävling, även denna gång en tävling som jag inte sprungit tidigare. Jämfört med senaste tävlingen Ösmo-loppet, så märktes det redan när man surfade in på loppets hemsida att det här var ett större lopp, med en betydligt högre ambition och organisation hos den arrangerande klubben, Muskö IF. 2011 var 21:e gången som Muskö-loppet anordnades och även om det tidigt i våras verkade som om det var oklart huruvida tävlingen skulle bli av, så rodde dom igår iland arrangemanget med bravur. Mycket tack vare sponsorn Muskö Sjökrog, som upplåtit stora delar av restaurangområdet till startområde.

På startområdet rådde ordning, med väl fungerande nummerlappsutdelning, man kunde till och med betala startavgiften med kort! Man hade tillsammans med Muskö Sjökrog satt upp bord och stolar under tält-tak med öppet på sidorna, så de tävlande kunde ladda inför start i skuggan – mycket bra initiativ! Det fanns även dam/herr omklädning i tält samt en baja-maja vagn med 4 dass.

Loppet gick på en 5 km slinga, bestående av ca 40% grusväg, 30% asfalt och 30% skogstig som skulle springas två varv. Vätskestationer vid 2,5 km, varvningen 5 km och 7,5 km. Strax efter starten hade brandkåren ställt upp med en duschstation, och utmed banan var det en del stugägare som erbjöd dusch med vattenslang Smiley

Banprofilen var ganska kuperad, med både ihållande och branta stigningar och utförslöpor. Ösmo’s 10 km gav 59 stigningsmeter, medan Muskös dito bjöd på 123 meter sammanlagd stigning. Enda negativa att säga om banan var att den ej var kontrollmätt och att den inte var hela 10 km. Denna info stod dock tydligt på hemsidan.

Så till mitt lopp, vädret var soligt och varmt, ca 24 grader. Starten gick bra, man startade från Mickrums bygga, med ett stort och brett startområde så alla 87 deltagare kom iväg ordentligt utan incidenter (det var 66 herrar och 21 damer som tog sig i mål) och efter en kort, men bred asfaltsraka svängde man in på en grusväg med första uppförsbacken som var en mjuk böljande stigning med ett krön strax innan passering 800 m. Jag öppnade lugnt, med strax över 5:00 tempo, men tog mig ändå stadigt upp genom fältet av löpare. Min plan var att hålla ett snitt på 4:45 under det första varvet och sen förhoppningsvis kunna förbättra det på andra varvet. Värmen och de många backarna trodde jag skulle vara de största utmaningarna att besegra och det blev verkligen kämpigt på det andra varvet. Men tillbaka till loppet nu, från krönet vid 800 m passeringen bar det nerför och jag lät benen rulla på i hög, men kontrollerad fart och ett stort antal löpare passerades. Nu hade fältet spruckit upp rejält och det var ett band av isolerade löpare eller små grupper som följde banans sträckning framför mig. Från 1.3 km gick det stadigt uppför till 2.7 km, ett ganska tufft parti, och underlaget byttes i uppförsbacken till asfalt. Flera stugor passerades och de boende hade samlats för att heja fram oss löpare. Vid 2.5 km kom första vätskekontrollen där jag hällde en mugg vatten över huvudet för att svalka mig. Slog här följe med en löpare från IF Linnéa, klubben som hade flest deltagare i dagens lopp, vi följdes åt till strax innan varvningen vid 5 km. Efter toppen av stigningen vid 2,7 km, kom så en brant asfaltsutförsbacke, flera löpare passerades i utforslöpan, som sedan planade ut och byttes mot ett par små motlut innan man vek av in i skogen för skogsstiglöpning och banans tuffaste backe. En brant slingrande skogsbacke med stenar och rötter, här gick pulsen i taket med 172 bpm och tempot rasade till över 6 min/km. Efter ett par småbackar upp och ner, så kom man till en brant nedförslöpa, även den med rötter och stenar, där man fick hålla igen lite för att inte skada sig. Sista biten in mot mål var på gräsig hagmark med en upptrampad stig och slutligen sprang man över en spång innan man in på start och målområdet för varvning. Drack en mugg vatten och gav mig sedan ut på andra varvet.

Reflekterade lite över att min långsamma öppning gjort att jag fick klättra upp genom fältet och att det gav en positiv känsla att få springa om löpare, dessutom så hade ingen löpare sprungit om mig så här långt i loppet. I grusbacken upp mot 6 km sprang jag om ett ytterligare ett par löpare, liksom i den långa sugande backen upp mot 7 km. Under det andra varvet, började jag känna av värmen och var tvungen att dra ner på tempot, i efterhand kunde jag konstatera att tempot sjönk med 12 sekunder per km i snitt för hela andra varvet. Försökte ändå pressa på i dom lättlöpta partierna. Pulsen låg och balanserade runt 170, men det kändes ok. Vid sista vätskekontrollen (7,5km) så hällde jag ännu en mugg över huvudet för att svalka mig. Tog sedan sikte på en ensam tjej närmast framför mig i spåret och tog stadigt in på henne, för att slutligen passera henne vid 8 km. När jag kollade igenom resultatlistan såg jag att hon även sprungit 5 km loppet som startade timmen innan vårt lopp, med tiden 21:36! Imponerande att hon efter 40 minuters vila river av milen på 47:33. Starkt jobbat, Fanny Åkermann! Lite längre fram låg en trio av löpare som jag försökte närma mig sakta, men i de sista backarna drog jag på mig lite mjölksyra i låren, så farten sjönk och trion kunde hålla undan. Men syran släppte som väl var snabbt efter att backarna klarats av. När jag kom till hagen, med några hundra meter kvar, drog jag på en långspurt men jag kom inte ikapp trion av löpare som jag jagat under de sista två kilometrarna. Vid målgång fick man en liten plakett Smiley

Resultatlistan dök upp på hemsidan några timmar efter loppet, bra jobbat Muskö IF!

Min tid blev 46:31, placeringen bland herrarna nr 30. Tiden blev något sämre än Ösmo-loppets 44:47. Men då det var nästan 10 grader varmare, i kombination med nästa dubbla antalet stigningsmeter är det inte så konstigt att tiden blev lite sämre. Men jag känner mig i bättre form och känner även att jag just nu har bra flyt i löpningen. Ska nog försöka få upp farten ännu ett snäpp i min löpning till nästa lopp som är Midnattsloppet i augusti.

Tittar jag tillbaka kanske jag hade lite för stor respekt för banan och kanske att jag hade kunnat gå lite hårdare under loppets första tre km, men jag är nöjd med tiden, placeringen och genomförandet av loppet.