Lördagen den 9 juli går den 21:a upplagan av Musköloppet av stapeln. De nya arrangörerna, Muskö Sjökrog och Muskö IF, har tagit emot tre gånger fler förhandsanmälningar än vanligt.

Nya arrangörer förvisso, men det mesta är sig likt med Musköloppet.

– Loppet har ju blivit en tradition på Muskö. Det är det största eventet under året, hela ön lever upp, säger Janne Kollberg på Muskö Sjökrog.

Ungdomssträckan (7-15 år) är på 2,5 kilometer, uppdelat i olika åldersklasser. De äldre kan välja att springa fem kilometer eller en mil.

– Det är roligt att det kommer en del duktiga distanslöpare också. Det är väl inga kenyaner i världsklass men väl några elitlöpare, säger Janne Kollberg.

Hittills har drygt 75 personer anmält sig, vilket är ovanligt många. Vanligtvis anmäler sig nästan alla av de 350-400 löparna på plats.

Att loppet lockar så många löpare från hela länet beror på att Musköloppet är en av få tävlingar som hålls under högsommaren, tror Janne Kollberg.

Loppet är sanktionerat av friidrottsförbundet och ger viktiga placeringspoäng. Att loppet går i en naturskön miljö runt sjön Valinge är också ett plus, anser han.

I anslutning till målområdet kommer det även att bjudas på musikunderhållning och anordnas aktiviteter för barnen, exempelvis ponnyridning. Nytt är att delar av verksamhetens vinst, omkring 10 000 kronor, ska delas ut till ett projekt som har gjort något speciellt för Muskö under året.
Samling sker vid Muskö Sjökrog klockan 10.

Nynäshamnposten 2011-07-08